maandag 22 november 2021

Geleerde voorouders: Renicus van Emmenes

Geleerde voorouders: Renicus van Emmenes (No 260)

Dit artikel is het derde uit een serie over mijn voorouders die als geleerde, bijvoorbeeld dominee of leraar actief zijn geweest en verbonden zijn met Friesland.

Dit derde artikel gaat over Renicus van Emmenes. Hij is gedoopt op 4 december 1698 en overleed op 26 december 1764. Hij is begraven bij de Jacobijnerkerk. Zijn inboedel werd te koop aangeboden op 9 januari 1765 en bestond uit een grote partij porseleinen en glazen voorwerpen, tin en koper en enige schilderijen van voorname meesters en kleren. Hij was dus niet onbemiddeld. Hij was op 22 augustus 1723 getrouwd met Dieuwke van Koten. 


Afbeelding 1 Grafsteen met daarop vermeld Rienk Huiberts van Emmenes, Westerkerk, Leeuwarden


Hij was brandmeester binnen Leeuwarden en woonde op de Vleeschmarkt (1). Hij was belast met het toezicht op het gebruik van vuur en licht en gaf leiding bij het bluswerk bij een brand.


Afbeelding 2 De nieuwestad  (vleeschmarkt) in Leeuwarden, in de achttiende eeuw

Hij was predikant. Hij was, net als zijn zoon Jan Hendrik, proclamant van boelgoederen. Hij had een aantal kinderen.

Jan Hendrik van Emmenes was vaandrig en later hopman van het Noord Oldehoofster espel. Bernardus van Emmenes (1723), Hubertus Van Emmenes en Tjitse van Emmenes (1744-1823) waren zoons van hem. Tjitse was vaandrig in 1786 van het Noord Oldehoofster espel hij was mede ondertekenaar van een oproep tot waakzaamheid in de Leeuwarder Courant van 14 februari 1783.

Geraadpleegde literatuur en bronnen:

(1) In 1601 werd een gedeelte tussen de Lange pijp en de Martenapijp bestemd als vleesmarkt.

- http://www.mpaginae.nl/At/Naamwyser1762.htm

- Leeuwarder Courant 12 januari 1765

- http://www.mpaginae.nl/QdeBlau/Schutterij.htm



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Kunstzinnige voorouders: Dirk Gerbenzon

Dirk Gerbenzon Dit artikel is  er een uit een serie over mijn voorouders die als ambachtsman, handelaar of kunstenaar actief zijn geweest en...