donderdag 19 september 2024

Het zesde strand

Het vergeten zesde strand


Een paar jaar geleden ben ik met het gezin naar Bretagne geweest, op vakantie. Omdat we er toch dichtbij waren zijn we ook naar Normandie geweest. En dan is een bezoek aan het strand waar de Geallieerden landden eigenlijk een must. Helaas wilde slechts een deel van het gezin mee, maar ik vond het erg interessant. Daar hoorde ik voor het eerst over het zesde strand. De meeste mensen met een interesse voor de Tweede Wereldoorlog kennen wel de stranden Juno, Sword, Omaha, Utah en Gold. Gold en Sword zijn genoemd naar de vissoorten Goldfish en Swordfish, terwijl Juno naar de vrouw van een commandant is genoemd omdat de Canadezen niet wilden dat het strand Jelly ging heten naar Jellyfish.

Maar een zesde strand, met de codenaam "Band" was mij onbekend. Ook Band is naar een vis genoemd, namelijk Bandfish. Later is de toevoeging fish vervallen. De aanval op het strand met de aanduiding Band was bedoeld om de flank op Sword beach te beschermen. Er waren met name drie Duitse batterijen die een bedreiging vormden, bij de plaatsen Bénerville en Houlgate.


 

Deze batterijen waren gebouwd in de buurt van een oud Frans fort uit de achttiende eeuw. Ze waren voor de invasie al door vliegtuigen gebombardeerd maar waren nog deels intact. Als het ook de marine niet zou lukken om ze op D-day uit te schakelen zouden 860 commando's met landingsvaartuigen landen en de batterijen alsnog de volgende dag uitschakelen. Het is echter niet doorgegaan deels vanwege het weer en hoge golven maar vooral ook omdat de batterijen niet echt meer een gevaar vormden.

Een andere bron heeft het erover dat het strand ongeschikt werd gevonden omdat het achterland door de Duitsers onder water was gezet om het landen van zweefvliegtuigen onmogelijk te maken, maar dat lijkt me niet relevant omdat het ging om het uitschakelen van de batterijen.

Het zesde strand lag ten oosten van de rivier de Orne. Er zijn heel veel kaarten te vinden over de verschillende stranden, maar nergens staat Band vermeld. Onderstaande kaart is echter interessant. Daarop staat inderdaad het zesde strand duidelijk vermeld.


    



Beide kaarten zijn afkomstig uit het witte huis en werden gebruikt om president Roosevelt bij te praten. De commando's zijn in plaats van op het strand Band ingezet in de buurt van strans Sword. Maar het is altijd goed om een plan "B" te hebben. Voor wie nog meer wil weten zijn er filmpjes te vinden op You tube.

https://www.youtube.com/watch?v=5z-CjczAGuM

https://www.youtube.com/watch?v=V_P00Pnu3UU

Bronnen:

  • Caddick-Adams, Peter (2019). Zand en staal: een nieuwe geschiedenis van D-Day . Londen: Hutchinson. 
  • "Band landing beach might well have been used to seize the ground between the Orne and the Dives", Charles Messenger, The D-Day Atlas: Anatomy of the Normandy Campaign (London: Thames and Hudson, 2014), pp. 70–71.
  • Situation of European Theatre Ground Operations map from Operation OVERLORD in June 1944. (FDR Library, National Archives)



Het zesde strand

Het vergeten zesde strand Een paar jaar geleden ben ik met het gezin naar Bretagne geweest, op vakantie. Omdat we er toch dichtbij waren zij...