woensdag 28 oktober 2020

In dienst van Stad en Staat: Johannes Elsertus Gerbenzon

In dienst van Stad en Staat: Johannes Elsertus Gerbenzon (No 16)

Dit artikel is het zevende uit een serie over burgers die zich inzetten voor militaire taken en gaat over de dienstplicht, schutterijen en het reguliere leger. De discussie over de dienstplicht is nu weliswaar minder, maar nooit helemaal weg geweest en gezien het personeelstekort in het leger ook nu actueel. Het is nuttig om dit fenomeen in historisch perspectief te plaatsen. Sommigen hebben de dienstplicht ondergaan maar er zijn ook mensen vrijwillig het leger ingegaan, waarbij "het leger" een rekbaar begrip is. Ook milities, schutterijen en andere paramilitaire organisaties komen aan de orde. Met de beschrijving van de lotgevallen van deze mannen zie je tegelijkertijd een verschuiving van de loyaliteit jegens de stad naar loyaliteit jegens de staat.

De milicien

Dit zevende artikel gaat over Johannes Elsertus Gerbenzon, de zoon van Gerben Gerbenzon, (de grenadier) en geboren op 13 januari 1836, overleden op 2 februari 1915. Hij was op 25 mei 1862  getrouwd met Elisabeth Amiabel. Hij was toen apothekersbediende. Met Elisabeth had hij 4 kinderen, Johanna Margretha, die na 1 jaar overleed en een zoon, Pieter, en nog twee dochters genaamd Johanna Margaretha en Catharina Margaretha. 

Zoals uit onderstaand register blijkt zat Johannes Elsertus in 1857 in militaire dienst. Het beroep dat hij toen had was Steendrukker leerling. Hij woonde toen nog bij zijn ouders in de Groote Hoogstraat in Leeuwarden. 


Afbeelding 1 Bevolkingsregister 1838-1859 Folio 160

Ook Johannes Elsertus is dus in dienst geweest bij de Nationale Militie. Hij is van 28 april 1855 tot 24 oktober 1861 ingelijfd geweest met als nummer 141. Hij had toen als beroep Steengraveerder.




Afbeelding 2 Certificaat van de Nationale Militie van Johannes Elsertus Gerbenzon

Op 18 juni 1858 is hij lidmaat onder de naam Johannis Elshertus Gerbenson geworden in Hoorn. 
Na het overlijden van Elisabeth hertrouwde hij op 66-jarige leeftijd op 22 maart 1902 met Rinske Camphuis. Hij was toen koopmansknecht. 

Geraadpleegde literatuur en bronnen:

-  www.allefriezen.nl

- westfries archief

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

In dienst van Stad en Staat: Andries Yntes Visser (No 10)

In dienst van Stad en Staat Andries Yntes Visser (No 10) Dit artikel is het zevenentwintigste uit een serie over burgers die zich inzetten v...